Turizmde Yatırım Teşvikleri

ibrahim GürkanMakale UncategorizedTurizmde Yatırım Teşvikleri

Turizmde Yatırım Teşvikleri

Uluslararası turizm faaliyetleri, birçok ülke için önemli bir gelir kaynağı olmayı sürdürmektedir. Ortaya çıkardığı pozitif dışsallıklar, cari işlemler açığını kapatmada üstlendiği olumlu rol, istihdam seviyesini artırması, büyüme ve bölgesel kalkınmaya yardımcı olması, yabancı sermaye ve vergi gelirlerini artırması gibi faydaları kuşkusuz turizm sektörünün sağladığı en önemli iktisadi katkılar arasında değerlendirilmektedir.

 Burada ifade edilen olumlu katkıları sürdürmek veya daha da artırmak amacıyla turizm sektörü doğrudan ve dolaylı teşviklerle desteklenmeye devam etmektedir.

TURİZM YATIRIM TEŞVİKLERİ nelerdir?

Turizmi Teşvik Kanunu’nun 13 üncü maddesi hükümlerine istinaden turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelere teşvik ve destek sağlanmaktadır.

Bu konu birçok yatırımcı tarafından bilinmiyor veya doğru kaynaklarla yatırımcıların bilgilendirilmemesi var olan imkanların kullanılamamasına neden oluyor.

Turizm de teşvik konusunu;

  1.  Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Sağlanan Destekler
  2.  Turizm Sektörü Acil Eylem Planı Destekleri ve Turizm Sektörüne Yönelik İstihdam Destekleri
  3. Turizm İşletme Belgeli Tesislere Sağlanan Diğer Avantajlar

olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanmaktadır.

Turizm yatırımlarına uygulanan teşviklerin en başında yatırım yeri tahsisi gelmektedir. Turizm tesislerinin çok büyük yatırım yerlerine ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu durum yatırımların yapılabilirliğini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle yatırım teşvik belgesi kapsamında 49 yıllığına çok düşük yıllık kira bedelleri ödenerek yatırım yeri tahsisi yapılması imkanı bulunmaktadır.

  • Turizmi Teşvik Kanunu’nun 8 inci maddesine göre, hazine ve orman arazilerinin turistik tesis yatırımlarına tahsisi sağlanmaktadır.

06/09/2013 tarihli ve 28757 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “2013/5265 sayılı Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgeli İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği Hakkında Karar” ile Çevreye Duyarlı Konaklama Tesislerinin teşvik edilmesi ve sayılarının artırılması amacıyla Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgeli İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği sağlanmaktadır.

Oteller ve turizm sektörü yatırımları, konusuna göre Ekonomi Bakanlığı tarafından da desteklenmektedir. Teşvik miktarı yatırımın yapılacağı bölgeye göre farklılık göstermektedir. Ülkemiz teşvik mevzuatı açısından 6 bölgeye ayrılmıştır.

Bunun yanı sıra, otel inşaatı tamamlandıktan sonra genel makine ve teçhizat ile otelin ve odaların tefrişatı ile ilgili her çeşit mobilya, dekorasyon, ekipman ve teçhizat  KDV istisnasından yararlanılarak temin edilebilmektedir.

Bunlara ilave olarak sosyal tesisler, havuzlar, elektrik teçhizatı, ortak alanların dekorasyonu, asansörler, elektrik sistemi gibi yatırıma ilişkin birçok ekipman KDV istisnasından yararlanarak temin edilebilmektedir. Bunlar içerisinde ithal edilmesi planlanan ekipmanlar varsa Gümrük Vergisi Muafiyetinden yararlanma imkanı da bulunmaktadır.

Örneğin Antalya’da otel yatırımı yapmak isteyen bir girişimciye verilecek teşvik tutarı yatırımın belirli bir tarihinden önce veya sonra yapılmasına, OSB içinde olup olmamasına göre değişmekte olup;

  • Vergi İndirimi,
  • Sigorta Primi İşveren Hissesi,
  • Faiz Desteği,
  • Yatırım Yeri Tahsisi,
  • KDV İstisnası,
  • Gümrük Vergi Muafiyeti,
  • Bölgesel Asgari Sabit Yatırım Tutarı gibi teşviklerden yararlanmaktadır.

Teşvikler yatırımın türüne ve teşvik bölgesine göre de değişmektedir. Daha net bir ifadeyle hangi bölgede yapılırsa yapılsın 5. bölge destekleri gibi çok yüksek oranda teşvik edilmektedir.

Günümüzde sağlık turizmi oldukça önemli bir hale gelmiş ve ülkemiz bu konuda güçlü bir konumdadır. Bu nedenle sağlık turizminin çok önemli bir bileşeni olan termal otellere ve termal turizm yatırımlarına uygulanan teşvikler de çok yüksektir.

Yurt dışı turizm fuarlarına katılım destekleri kapsamında;

Yurt içi faaliyetlerinde yabancı yatırımcıların yapacakları yatırımlarda;

  • Turizmi teşvik Kanunu İle Sağlanan Teşvikler
  • Sinema Filmlerine Yönelik Destekler
  • Yabancı Sinema Yapımcılarına KDV Muafiyeti
  • Kültürel Sponsorluklara sağlanan Vergi indirimi gibi konularda da destekler verilmektedir.

Ayrıca Turizm yatırımı yapacak yatırımcı için konularına göre Turizm Yatırım Teşvikleri Listesi aşağıdaki gibidir.

  1. Yatırım Yeri Tahsisi
  2. KDV İstisnası
  3. Gümrük Vergisi Muafiyeti
  4. Vergi İndirimi
  5. Sigorta Primi Desteği
  6. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği
  7. Gelir Vergisi Stopajı Desteği
  8. Faiz / Kar Payı Desteği

TURİZM YATIRIM TEŞVİKLERİ NASIL ALINIR ?

Turizm yatırımlarından teşvik alınması için öncelikle projenin tüm detaylarıyla ortaya konması gerekmektedir. Turizm yatırımları çok çeşitlidir. Bu çeşitliliğe göre farklılaştırılmış teşvik mekanizmaları da bulunmaktadır. 

  • Turizm yatırım türüne göre teşvikler belirlendikten sonra yatırımın finansal durumu ve yatırım yeri tespit edilmelidir. Eğer Hazine arazileri üzerinde yer tahsisi talep edilecek ise projenin buna uygun biçimde hazırlanması gerekir.
  • Turizm yatırımlarına teşvik belgesi kapsamında yer tahsisi yapılması için öncelikle projenin ve yatırım detaylarının tam olarak ortaya konmuş olması gerekir.
  • Bu bilgiler ışığında proje ve başvuru dosyası hazırlanarak bakanlığa sunulur. Bu başvuru kapsamında ön tahsis işlemi yapılır.
  • Ön tahsis yazısı, yer tahsisi açısından yatırım teşvik belgesine eşdeğer sayılır. Bu yazının asıl amacı, yatırım yeri belirlenmeden alınamayan diğer belgeler ibraz edilemediği için yatırım teşvik belgesinin düzenlenemediği ancak projenin yatırım teşvik belgesi düzenlenebilecek nitelikte olduğunu ifade etmektir.

Yapılması planlanan otel ya da turizm yatırım projesi kapsamında gerekli olan Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Turizm Yatırımı Belgesinin temin edilmesiyle birlikte yeniden bakanlığa müracaat edilir ve bu belgeler ile birlikte artık turizm yatırımına teşvik belgesi düzenlenmesi mümkündür.

Yatırım tamamlandığında ise işletme döneminde Turizm İşletme Belgesi düzenlenir. Yatırım bittiğinde ise mevzuat gereği yatırım tamamlama vizesi işlemi için ekspertiz yapılması gerekir. Bu aşamada söz konusu belgenin de mutlaka ibraz edilmesi gerekmektedir.

Tüm işlemler ve ilgili tüm adımlar düzgün biçimde ve doğru sırayla takip edilerek, neticede turizm yatırımları için teşvik belgesi düzenlenmiş, belge kapsamı desteklerden yararlanma hakkı ve yatırım yeri tahsisi desteğinden de yararlanma hakkı elde edilmiş olur.

Turizm yatırım teşviklerinden yararlanmak için;

  • Başvurular E-TUYS sisteminde yapılır ancak elektronik belge başvurusu E-TUYS sisteminde reddedilerek ön tahsis yazısı EBAYS sistemi üzerinden cevaplanır.
  • Bu işlemlerin bir bölümü elektronik (E-TUYS) bir bölümü ise fiziksel olarak yürütülmelidir.

İ&G Accounting olarak siz değerli danışanlarımızın ihtiyaçlarına cevap vermek üzere her an yanınızdayız.